Zorgprogramma COPD

Samen werken aan de beste zorg
die past bij de persoonlijke situatie van onze COPD-patiënten

 

Over COPD

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit betekent: een chronische ziekte waarbij de patiënt voortdurend last van zijn longen heeft.
 
Bij COPD zitten de longen en de luchtwegen voortdurend vol met kleine ontstekingen. Hierdoor ontstaan beschadigingen die niet meer genezen.
 
COPD is een verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Deze losse namen worden niet vaak meer gebruikt.
 
Patiënten met COPD hebben vaak last van kortademigheid, hoesten, benauwdheid en moeheid. Daarnaast kunnen zij problemen krijgen met hun gewicht (ondergewicht of overgewicht).
 

"Goede COPD-zorg vermindert klachten & verbetert kwaliteit van leven"

 
Bij de één is COPD ernstiger dan bij de ander en ook het verloop van de ziekte verschilt per patiënt. Sommige mensen hebben lichte COPD, anderen juist ernstige tot zeer ernstige COPD.
 
De meeste mensen krijgen COPD pas na het veertigste levensjaar. Bij acht op de tien patiënten is de oorzaak van COPD het roken van tabak. Ook mensen die al jaren gestopt zijn met roken, lopen een verhoogd risico op COPD. Andere oorzaken kunnen zijn: schadelijke stoffen, slecht behandelde astma of een erfelijke ziekte.
 
Belangrijke aandachtspunten in de behandeling van COPD zijn: de ervaringen en wensen van de patiënt, medicijnen en een gezonde manier van leven. Het gaat hierbij vooral om stoppen met roken, voldoende bewegen en gezonde voeding.
 
In Nederland zijn er ruim 320.000 mensen met COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD, zonder dat zij dit zelf weten.
 

Wist u dat?

  • tot 2025 een stijging van COPD-patiënten verwacht wordt tot circa 450.000
  • dit ruim 2,5% is van de totale bevolking (anno 2012)
  • er in de regio Oss-Uden-Veghel circa 5000 COPD-patiënten wonen
  • dit is circa 45 COPD-patiënten per huisartsenpraktijk
  • 4400 COPD-patiënten behandeld worden door de huisartsen van Synchroon
 
Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdige, goede COPD-zorg de klachten kan verminderen of achteruitgang kan vertragen.
 
Zorggroep Synchroon zet zich in voor goede COPD-zorg. Altijd op maat van de patiënt.