Diabetes

Preferentiebeleid insuline

Zoals jullie mogelijk al ter ore is gekomen, is er vanaf januari door diverse zorgverzekeraars een preferentiebeleid aangekondigd op diverse insulines. VGZ start in januari al bij alle gebruikers (dus eerste uitgifte en bestaande) met preferentie op:
1. Insuline aspart van Sanofi ipv Novorapid penfill en flexpen van Novo Nordisk.
2. Insuline lispro van Sanofi ipv Humalog van Lilly.
Andere verzekeraars gaan dit ook doen, maar volgen waarschijnlijk later in het jaar.

Brabant Farma heeft in overleg met de kaderhuisarts diabetes van Synchroon en internist van het Bernhoven ziekenhuis geprobeerd dit op dezelfde manier aan te vliegen als twee jaar geleden met de Abasaglar. Dit heeft geresulteerd in de volgende afspraken, ook na te lezen in het bijgevoegde protocol:

1. Bij ophalen insuline geeft de apothekersassistente uitleg over het nieuwe preferente middel en geeft de brief mee van toepassing (ziekenhuis/HAP).
Voor patiënten onder behandeling van de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis: geef de juiste folder mee, naast de brief, en leg de pen uit aan de patiënt.

2. Bespreek vanaf welke datum (ongeveer) de nieuwe insuline in gebruik genomen gaat worden (eerst oude opmaken).
Als patiënt bij POH onder behandeling is en bijna niets meer in huis heeft, geef dan nog één doosje van het oorspronkelijke insuline mee, naast het nieuwe preferente middel.

3. Laat patiënt contact opnemen met de behandelaar om door te geven dat ze gaan starten met een “andere” insuline.

4. Leg de patiënt nogmaals uit dat je geen verschil met de oude insuline verwacht, maar instrueer hem/haar om contact op te nemen met de POH/HA/DVK als er onverwachte dingen gebeuren.

Bijgevoegd zijn tevens:
- een checklist omzetten insuline BF
- een informatiebrief voor patiënten
- de folders voor de nieuwe pennen en penfills: All Star Pro, Lispro Solostar en Aspart Sanofi Solostar. Deze folders kun je uitprinten om mee te geven of ze zijn te bestellen via www.insuline-aspart-sanofi.nl en www.insuline-lispro-sanofi.nl. Daar kunnen ook demopennen besteld worden.