Samen wandelen is leuker!

08 maart 2022  |   in Leefstijl

Het voorjaar komt er weer aan: we kunnen weer naar buiten! Verschillende huisartsenpraktijken in onze regio, onder andere in Schaijk, Heesch en Geffen, organiseren een wandelgroep voor hun patiënten. De voordelen van samen wandelen? Meer motivatie, meer energie en meer plezier in het wandelen. Patiënten komen in beweging, ontmoeten elkaar en halen het beste in elkaar naar boven.

Nancy van Ooijen, POH-GGZ in Heesch, is begin van dit jaar gestart met twee wandelgroepen. Wekelijks wandelt ze op maandag en donderdag een uur met patiënten. "Het gaat daarbij vooral om patiënten met psychische chronische problematiek, diabetes of overgewicht. Maar ook ouderen en patiënten van wie ik weet dat ze zich soms eenzaam voelen. Ik nodig zelf patiënten uit en zorg dat ook de diëtiste en andere collega's in het gezondheidscentrum op de hoogte zijn van deze mogelijkheid."

Nieuw perspectief

Op dit moment bestaan de groepen uit 3 en 4 personen. "Bij elke wandeling koppel ik de deelnemers aan een wandelmaatje, en zorg dat dit regelmatig wisselt. Ook hebben deelnemers altijd de gelegenheid om een tijdje naast mij te wandelen. Ik merk dat ze het fijn vinden om hun vragen bij mij kwijt te kunnen en laagdrempelig dingen te kunnen bespreken."

De wandelgroep kan een nieuw perspectief bieden voor patiënten. "De reactie van een oudere dame was eerst: ik wandel al zo veel. Nu ze meedoet aan de wandelgroep biedt dit voor haar toch iets extra's. Juist het contact met anderen heeft voor haar meerwaarde."

Een wandelgroep opstarten?

Enthousiast geworden om zelf een wandelgroep op te zetten voor de patiënten van jouw praktijk? Voor overleg en tips kun je contact opnemen met Nancy van Ooijen:

.