Bourgondisch gezond


Doelgroep
Deelnemers die meer willen weten over gezonde, eerlijke voeding in relatie tot het voorkomen van welvaartsziekten.

Korte inhoud
De educatieve workshopserie ‘Bourgondisch Gezond’ richt zich op een gezonde leefstijl en het voorkomen van welvaartsziekten. Deelnemers leren in vijf workshops hoe gezond eten bijdraagt aan het voorkomen van welvaartziekten, zoals: diabetes, een hart- of herseninfarct of een te hoog cholesterolgehalte. Onder leiding van een gediplomeerd kok (Catrien Kuipers) en een zorgprofessional (Irma Kuijs) koken de deelnemers heerlijke drie- gangen maaltijden. Tegelijkertijd krijgen zij op een laagdrempelige wijze uitleg over het effect van voeding op hun gezondheid en het verminderen van de kans op welvaartsziekten.Catrien Kuijpers & Irma Kuijs

Opbouw programma en thematiek Bourgondisch Gezond
Bourgondisch Gezond is een reeks van vijf workshops van drie uur: ongeveer half uur theoretische onderbouwing, tweeënhalf uur samen koken en eten. Kosten 200 euro, inclusief alle recepten.

Elke workshop heeft een ander thema:
1) Theorie: wat is Diabetes Mellitus? Anatomie: hoe werkt de spijsvertering. Waar gaat het mis bij diabetes mellitus. Kookles: introductie op
    gezonde voeding. Schijf van vijf. Beperken van koolhydraten
2) Theorie: gevolgen/late complicatie van diabetes mellitus. Link naar hart en vaat ziekten, hoge bloeddruk. Introductie cholesterol. Kookles: mediterraan. 
    Gezonde vetten (koken met olijfolie, noten)
3) Theorie: koolhydraten. Korte uitleg glycemische index. Kookles: koolhydraat beperkt menu.
4) Theorie: wat doen zouten in je lichaam? Bespreken van zoutmeter. Kookles: koken met kruiden Alternatieven voor zout.
5) Theorie: etiketten lezen. Kookles: diversiteit aan hapjes waarbij de eerdere thema’s weer herhaald worden in de kooklessen.

Deelnemers kunnen zich opgeven via info@dekooktuin.com of telefonisch: 06-244 926 78.